Růstové spurty

08.03.2013 14:55

 

  RŮSTOVÉ SPURTY

       ------------------------------------

   Máte doma miminko, krásně kojíte, ale zničehonic je všechno jinak? Děťátko je u prsu neklidné, pláče, dožaduje se jídla i mimo zajetý rytmus, je zkrátka neukojitelné a zároveň jako by stále hladové? Myslíte si, že máte málo mléka, že něco není v pořádku?


Stop!

 

Než sáhnete po lahvi s umělým mlékem, přečtěte si, co to je růstový spurt. Ten totiž často za tento stav může.
Růstový spurt v lékařské terminologii znamená období urychlení růstu u dětí v
pubertě. V tom případě jde o jev zcela přirozený.

 

Bývá to v období 3. a 6. týdne a 3. a 6. měsíce. 

 

Každé děťátko je ale jiné, a proto spurt samozřejmě nenastává úderem toho daného dne.

Růstový spurt je období, kdy dochází k náhlému zrychlení růstu kojence do délky (někdy až o několik centimetrů za pár dní), ale na váze mohou zakolísat. Avšak pro miminko to je situace energeticky velmi náročná. Ačkoli papá stejně, nebo dokonce více, jeho váha se v tomto období zastaví, nebo dokonce klesne.“ A to je moment, který mnohé maminky velmi vyděsí!


Z toho důvodu potřebuje miminko zvýšený přísun potravy. 


U některých maminek nedochází ke spuštění zadního mléka (nejčastěji ze stresu) a proto se miminko vzteká. Zná chuť zadního mléka, chce se i nasytit a ne jen napít. Může mít i nazelenalou stolici. Pláče, protože je nevyspalé, z důvodu častého přikládání a pití sladkého předního mléka má koliky. Ale hlavním důvodem pláče není jen hlad, jde o to, že miminko je i díky rychlejšímu růstu podrážděné.

Je to také období, kdy se nejčastěji maminky přikloní k podání umělé výživy, protože "nevydrží".

 

Hlavně se obrňte trpělivostí.

 

Kojte kdykoliv chce miminko pít. I když se Vám zdá, že už nemáte mléko. Tvorba mléka je kouzelná věc - čím častěji miminko přikládáte, tím víc se mléko tvoří. Miminko může pít dlouho a někdy i každé 2 hodiny - připravte se na to. 

 

Počítejte s tím, že miminko bude i víc trpět na prdíky (bude tedy plačtivé) - poctivě odříhávejte a bříško masírujte a hlaďte, popř. mu můžete podávat  kapky podporující pohyb střev (Sab Simplex,Espumisan,..).

 

Nenechávejte si smutek jen pro sebe a podělte se s rodinou. Manžel či přítel zastane alespoň chvíli základní domácí práce, abyste měla klid věnovat se miminku. Jezte dostatek bílkovin, mléčných výrobků, ovoce - a především hodně pijte! Buďte doma, odpočívejte, využijte pomoc rodiny a blízkých - ať Vám dojdou na nákup, něco uvaří atd.

 

Když bude mléka opravdu málo, zkuste homeopatika - jsou volně prodejná a nic tím nezkazíte.

 

Také  jsou velmi důležité pravidelné kontroly u pediatra, který miminku provádí opakovaná měření délky, váhy a obvodu hlavičky. Z nich je pak možné vypracovat takzvané růstové křivky, na kterých lékař kontroluje správné prospívání dítěte. Více se o těchto křivkách (jsou součástí očkovacího průkazu) dozvíte od pediatra nebo laktační poradkyně. Další možností je domluvit se s vaším pediatrem na častější kontroly.

V případě strachu, že máte nedostatek mléka, je možné  provést kontrolní vážení před kojením a po něm, ze kterého se zjistí, jestli dítě pije dostatečné dávky.

 

Někdy je lepší vyzkoušet i alternativní způsob podání mléka, pokud děťátko odmítá vytrvat u prsu. Odstříkané mléko tak lze podávat třeba po lžičkách, injekční stříkačkou , speciálním kelímkem nebo Lahvičkou Calma.

 
Na co si dát ještě pozor?


Období růstového spurtu ale může mít na svědomí také to, že maminky začnou bojovat s pocitem vlastní neschopnosti. Ptají se samy sebe, zda mají dostatek mléka, jestli je vůbec kvalitní a jejich miminku vyhovuje. A výsledek? Mnohdy předčasné zavedení příkrmu. „Ano, miminka v období růstových spurtů mohou vyžadovat častější kojení. V tomto čase však stačí sledovat zvýšené potřeby dítěte na kojení a vyhovět jim. Rozhodně není třeba zavádět hned příkrm z náhražkového mléka.    


V malém procentu případů k zvýšenému neklidu přispívat  jícnový reflux - případě opakovaného ublinkávání, tyto příznaky je vždy nutné prodiskutovat s praktickým dětským lékařem.


Není se čeho obávat - nejste první ani poslední. V první řadě, to chce zachovat klid - obrnět se trpělivostí a naopak si toto období začít užívat. Ano! Užívat!


Na závěr :


• Nevnímat růstový spurt jako problém vedoucí k ukončení kojení, většinou je to jen otázkou dní, kdy se vše vrátí do zajetých kolejí.


• Nepropadat zoufalství ani jiným negativním emocím, které vedou k blokování hormonu oxytocinu, jenž je zodpovědný za spouštění mléka. Mléko pak teče ještě pomaleji, a zůstává ho tak více v prsou. Dlouhodobý přetlak vede k postupnému snižování tvorby mléka.


• Nedávat umělou výživu, pokud to není vyloženě nutné.


• A vždy platí, než se trápit samy se svými pochybnostmi nebo se nechat pohltit internetovými diskusemi či se nechat zviklat k umělé výživě, je lepší poradit se s odborníkem.

 

Pokud problémy neustávají- kontaktujte nás. Rádi pomůžeme.